Logisk tænkning skaber besparelser

Energipriserne er på alles læber i disse dage, og kommer nok også til at være det de næste par måneder, som det ser ud lige i øjeblikket. Hos Slagter Maltesen i Birkerød, er der store besparelser at hente, hvis man blot tænker lidt logisk.   

Det er ikke nogen hemmelighed, at alle virksomheder sidder stramt på budgettet, uanset om der er tale om en stor produktionsvirksomhed eller en lille selvstændig forretning. Hver mønt bliver vendt og drejet, og pludselig skal man være strategisk ift., hvordan man får mest for pengene, eller have dette med i sine daglige overvejelser. Ofte er det simple småting, der kan ændre en hel del, hvilket mere eller mindre er tilfældet for Christian Maltesen, som er indehaver af Slagter Maltesen i Birkerød.   

De ekstreme prisstigninger på el fik slagtermester Christian Maltesen til at ligge søvnløs om natten med tankerne om, hvordan fremtiden vil se ud for hans slagterbutik. Med en slagterbutik, hvor kølere og frysere kører 24-7, og produktion med ovne, udsugning, maskiner mv. konstant er i brug, er det umuligt ikke at blive berørt. For Christian betød det, at der måtte andre midler i brug, og at hjælpen skulle hentes udefra. 

Kontakt til industrielektriker

Christian tog derfor kontakt til en industrielektriker med målet om at få kortlagt, hvorhenne i slagterforretningen han kunne spare på strømmen. Rent strategisk valgte Christian at få elektrikere til at måle på brugen af strømmen i både åbnings- og lukketiden. Således kunne han danne sig et overblik over, hvordan strømmen fordelte sig, når der var tryk på forretningen, og når den var på standby. En af de helt store syndere, der overraskede Christian, var hans gamle dame af en lynhakker, som har været en fast del af teamet i flere år. – Det, som chokerede mig mest ved energitjekket af forretningen, var helt sikkert tjekket af vores lynhakker. En maskine som vi har brugt igennem årtier, og som aldrig har svigtet os, fortæller Christian Maltesen. 

Målingen viste, at en times brug af lynhakkeren svarede til, hvad butikken brugte af strøm på en hel dag. – Jeg kunne se, at lige så snart vi tændte ”den gamle dame”, så gik elmåleren amok. Der kunne jeg godt se, at vi skulle lave en drastisk ændring, især når målingen viste, at lynhakkeren brugte lige så meget, som vi bruger i butikken på én hel dag, fortæller Christian. 

Udskiftning af maskiner

Det var ikke kun den dyre lynhakker, som faldt i øjnene, også en gammel kompressor blev skrevet på listen over udskiftning af maskiner, idet den brugte omkring 12-15.000 kWh, når den var i brug. 

De dyre maskiner fik hurtigt Christian til at tage handling. Ved at gå ud og investere i nyere, men brugte maskiner kunne Christian hurtigt se, at der var meget at spare på den lange bane.  – Det er jo en investering i fremtiden, så selv om at vi skal ud og bruge penge på nogle maskiner, som vi har i forvejen, og som virker, så sparer vi en del penge på den lange bane, fortæller Christian.  

I udskiftningsprocessen blev det også til nye ovne. Hvor de i butikken før havde store ovne, har butikken nu fået tre mindre ovne, hvor strømforbruget er lavere. 

Faktisk har energitjekket givet Christian en besparelse på mellem 1.200-1.500 kWh, hvor en normal slagterforretning bruger omkring 11.000 kWh. Alt sammen for cirka 6000 kr. plus moms for et tjek. – Selvom vi har skullet give lidt penge for energitjekket samt udskiftningen af de nye, men brugte maskiner, så kan det allerede ses i udgifterne, fortæller Christian videre.

Tænd med omtanke

Også blandt de ansatte er der blevet tænkt over, hvordan man kan spare på strømmen. Hvor traditionen ved åbningen af butikken tidligere gik på at tænde flest mulige maskiner, emhætter og varmeplade for derefter at gå ind og svare på mails eller drikke en kop kaffe, er rækkefølgen nu blevet ændret, således at maskiner og andre ”energi-slugere” først bliver tændt, når de rent faktisk bruges. Derudover har Christian valgt at skifte alt lys i butikken ud med LED samt installere sensorer i alle rum. – Jeg laver tit den brøler, at jeg glemmer at slukke lyset i et rum, hvis jeg ved, at jeg skal derind igen. At jeg så kommer fra det, er noget andet, fortæller Christian og fortsætter: – Vi har også valgt at tage ting helt ud af sortiment, såsom chokolade. Vi sælger ikke nok til, at det kan betale sig at have det stående i sin egen køler, hvilket også er en strømsluger. 

Ifølge Christian Maltesen burde alle overveje at investere i et energitjek eller i hvert fald overveje at udskifte gamle maskiner og ovne. – Ofte er det et par småjusteringer, som skal til, og dertil en portion logisk tænkning. På den måde er der penge at hente, slutter Christian.