Gør som Tjekkiet!

FødevareDanmark opfordrer regeringen og Folketinget til at indføre prisloft på el og gas – efter tjekkisk model

– Jeg opfordrer kraftigt regeringen og Folketinget til at gøre, som man nu gør i Tjekkiet!

Sådan lyder opfordringen fra formanden for FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen, til de danske politikere.

Baggrunden er, at Tjekkiet nu indfører et prisloft på el og gas for husholdninger og små virksomheder. 

Det tjekkiske prisloft lægges på, hvad der svarer til 1,72 danske kroner per kilowatt-time plus distributionsomkostninger fra 1. november. For gas bliver prisloftet, hvad der svarer til 89 øre.

– Jeg tror ikke, at jeg fornærmer nogen ved at sige, at det er husholdningerne og de små virksomheder, der er hårdest ramt af de voldsomme stigninger i energipriserne. Det gælder ikke mindst de virksomheder og butikker, der arbejder med fødevarer, fordi likviditeten her er begrænset, og fordi vi er bundet af lovgivning, som gør, at vi ikke kan spare væsentligt på energien. Vi har i den grad behov for hjælp lige nu. Der er allerede lukket en del, og mange flere vil følge, hvis der ikke meget snart kommer en hjælp, som vi kan bruge. Det kan vi ikke med indefrysningsmodellen, der blot er livsforlængende medicin med døden til følge, lyder det fra Leif Wilson Laustsen, der fortætter:

– Jeg synes, at den tjekkiske model ser rigtig fornuftig ud, også fordi den for mig at se ikke skubber yderligere til inflationen, for jeg er helt enig med regeringen i, at det også er vigtigt at bekæmpe inflationen.

Leif Wilson Laustsen håber meget, at den tjekkiske model indgår i de overvejelser, som politikerne lige nu gør sig om, hvordan energikrisen bedst kan håndteres.

FAKTA:

I den tjekkiske model er det udbyderen, der bliver kompenseret, så energien dermed kan sælges billigere.

Planen skal ifølge den tjekkiske finansminister Zbynek Stanjura finansieres af en særskat, som regeringen vil indføre for blandt andet energiselskaber, olieraffinaderier og banker.

Kilde: Ritzau, der citerer det tyske nyhedsbureau DPA.

Yderligere oplysninger:

Formand Leif Wilson Laustsen, tlf. 23 25 14 06

Adm. direktør Torsten Buhl, tlf. 21 27 41 50

Om FødevareDanmark:

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for navnlig små og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark. Paraplyen repræsenterer en samlet omsætning på ca. 10 mia. kr.