FødevareDanmark: ”Udenlandske fødevarer bør afgiftspålægges i samme omfang som danske” 

4,5 kroner ekstra for en pakket hakket oksekød lyder måske ikke af alverden. Men det er problematisk for landets slagterbutikker, hvis regeringen følger Svarer-udvalgets anbefalinger og gør det danske kød dyrere end det udenlandske, lyder det fra FødevareDanmark.

Med fremlæggelsen af sin længe ventede rapport har Svarer-udvalget sat retningen for forårets grønne trepartsforhandlinger. 

Under stor mediebevågenhed redegjorde udvalget for tre modeller for, hvordan politikerne kan indføre en CO2-afgift på dansk landbrug. 

Og selvom den mest restriktive model, hvor landmanden pålægges den højeste CO2-afgift på 750 kroner pr. tons CO2, efter alt at dømme blot vil få prisen på 500 gram hakket oksekød til at stige med 4,5 kroner i disken hos landets slagtermestre, er der alligevel grund til bekymring, mener Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, der blandt andet repræsenterer Danske Slagtermestre.

– Selvom 4,5 kroner måske ikke lyder af alverden, vil det selvsagt forringe konkurrenceevnen for dansk kød i forhold til det udenlandske. Danskerne har oplevet stigende fødevarepriser siden energikrisen, og dette vil blot få flere til at vælge udenlandsk frem for dansk, siger Leif Wilson Laustsen.

Afgift på udenlandsk kød

Han opfordrer derfor politikerne til at sikre, at danske fødevarer ikke stilles dårligere end de udenlandske, når den endelige model for en CO2-afgift skal forhandles på plads. 

– Egentlig synes jeg, at danskerne allerede betaler mere end rigeligt for deres fødevarer. Men når der nu ser ud til at være et politisk flertal, der ønsker at indføre en CO2-afgift, så vil jeg da klart anbefale, at man finder en model, hvor de udenlandske fødevarer afgiftspålægges i samme omfang som de danske, siger Leif Wilson Laustsen.

Selvom FødevareDanmark-direktøren ikke bryder sig om CO2-afgifter på kød, kan han dog godt finde positive elementer ved Svarer-udvalgets arbejde. 

– Der er ingen tvivl om, at Svarer-udvalget har været på en svær opgave, og deres anbefalinger kunne da også have været meget værre for vores medlemmer. Men hvis der skal være en CO2-afgift på kød, er det bedst at lægge den på produktionsledet, hvor man også har mulighederne og incitamentet til at implementere metoder og arbejdsformer, som kan nedbringe CO2-aftrykket og dermed også den afgift, som i sidste ende lander hos forbrugerne, siger Leif Wilson Laustsen.

Han tilføjer:

– Men indtil landbruget er i mål, er vi nødt til at sikre, at danske fødevarer ikke stilles dårligere i konkurrencen med de udenlandske varer.