Gudme-slagter: ”Lagde kommunikationsbranchen bag sig for at blive pølsemager”

Mens de helt unge fortsat fravælger slagterfaget, har branchen fået bedre fat i personer med lidt mere livserfaring. Peter Pagh er en af dem, der har fundet friheden i slagterfaget efter et usædvanligt brancheskift. 

Siden 1995 er andelen af faglærte, der tjener det samme som folk med en lang videregående uddannelse, vokset fra 45 til 58 procent. 

Men selvom det er blevet lettere at tjene gode penge med et svendebrev i hånden, er antallet af unge, som vælger en erhvervsuddannelse faldet med 33 procent over de seneste 10 år. 

Endnu værre ser det ud inden for slagterfaget, hvor antallet af elever til eksempelvis gourmetslagteruddannelsen har været stødt dalende siden reformen i 2015. Sammenlignet med tilgangen i 2016/17 er tilgangen til gourmetslagteruddannelsen faldet med 54 procent. 

Tendensen giver panderynker hos FødevareDanmark, der er paraplyorganisation for en række forskellige fødevareerhverv – herunder Danske Slagtermestre. 

– Manglen på arbejdskraft er en af de største udfordringer på tværs af fødevarefagene lige nu. Vi har simpelthen ikke været gode nok til at gøre os lækre nok for de unge mennesker, som står på tærsklen til at skulle sætte retningen for deres fremtidige arbejdsliv. Her har vi som branche et ansvar sammen med politikerne at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for de unge, siger Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark. 

Brancheskift

FødevareDanmark-direktøren kan dog glæde sig over, at slagterfaget har fået bedre fat i de unge voksne, som tidligere har taget en uddannelse og arbejdet i en anden branche, og vælger at skifte retning. Ifølge Slagterfagets Fællesudvalg lå gennemsnitsalderen for gourmetslagteruddannelsen i 2021/22 på 22,5 år. 

36-årige Peter Pagh, der er pølsemager hos Gudme Slagteri, er med til at trække statistikken i en mere moden retning. 

Peter Pagh har en baggrund som kommunikationsuddannet og har arbejdet som konsulent, samt tidligere drevet eget bryggeri. Sideløbende arbejdet som kok. 

Trods de mange arbejdsområder, vidste Peter Pagh, at det var fødevarebranchen, som inderst inde, havde hans interesse. Selvom der blev prøvet kræfter som kok, stod arbejdsmængden og arbejdstiderne i vejen, for en optimal hverdag.

”Jeg har altid haft den indstilling, at hvis man kan mærke at det man laver, ikke er det rigtige, så skal man stoppe mens legen er god, i stedet for at blive hængene ved det. Hvis man ved, at man skal noget andet, så skal man sadle om” fortæller Peter.  

Fra TV til pølsemageri

Det var dog lidt af en tilfældighed, at Peter Pagh havnede hos Gudme Slagteri. Tilbage i 2020 deltog han i TV-programmet MasterChef, og i et interview fortalte han om drømmen om at blive pølsemager. 

Det fik Gudme Slagteris indehaver, Christina Jespersen Smith, nys om, og hun tog derfor kontakt til Peter Pagh og tilbød ham at komme i lære som pølsemager. 

Derefter gik det hurtigt med en hverdagsomvæltning fra at være konsulent til pludselig at stå på Aalborg TECH Collage og lære håndværket. I november 2023 aflagde han svendeprøve og er nu uddannet gourmetslagter med speciale i pølsemageri. 

”Det er altid et stort skridt at skulle sadle fuldstændigt om i sit liv, og det bliver jo heller ikke nemmere, jo ældre man bliver. Så det var en vigtig overvejelse for mig at gå fra at arbejde med kommunikation og øl, til at sadle helt om og blive pølsemager og nørde ned i pølsemageri-faget” fortæller Peter. 

Med en uddannelse som nu pølsemager kan Peter nu dyrke hans passion inden for madlavning og dertil nørde i smag og konsistens. Især det traditionelle håndværk og det fødevarekemiske er arbejdsområder, som især har være grundpiller til brancheskiftet. 

”Det er fedt at have lært et så fedt og komplekst håndværk som pølsemageri fra bunden. Jeg havde ikke forestillet mig for fem år siden, at jeg kunne stå her i dag og ane noget som helst om, hvordan man laver ret komplekse ting som i pølsemageri, og det har været en fed rejse og helt klart den rigtige rejse”, siger han.