Fødevarevirksomheder er klar med fritidsjob til unge, hvis barrierer fjernes

FødevareDanmark støtter regeringens ambition om, at flere unge skal have et fritidsjob. Fødevareorganisationen er klar til at hjælpe med at finde de nødvendige jobs. 

Regeringen vil have flere unge til at tage et fritidsjob. Det er målet med et nyt udspil, der blev præsenteret mandag af Ane Halsboe-Jørgensen (S), Stephanie Lose (V) og Jakob Engel-Schmidt (M).

Planen handler blandt andet om at lave nye og mere tidssvarende regler for, hvilke jobfunktioner de unge må varetage, hvor og hvornår de unge må arbejde samt bedre mulighed for at betjene ufarlige maskiner. 

FødevareDanmark, som repræsenterer en række små og mellemstore fødevarevirksomheder, hilser initiativet velkomment. 

– Det er glædeligt, at der nu er politisk vilje til at iværksætte nogle initiativer, som kan give flere unge mennesker deres første erfaringer med arbejdsmarkedet. Det vil både være til stor gavn for de unge selv, men også for samfundet, at man allerede i en tidlig alder lærer at indgå i et arbejdsfællesskab og lærer at påtage sig et ansvar. Det er kompetencer, som er vigtige senere i livet, siger Leif Wilson Laustsen, direktør for FødevareDanmark.

Mangler meningsfulde jobs

Ifølge tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Danmarks Statistik havde cirka halvdelen af alle 13-14-årige et fritidsjob i 1986. I 2022 var det under hver tredje – heraf størstedelen i supermarkeder og varehuse. 

– På de knap 40 år er der 70.000 færre unge, der har et fritidsjob. Det er en kæmpe udfordring – særligt hos vores medlemmer, der har brugt fritidsjobbene til at skabe en interesse hos de unge, så de senere i deres skoletid har søgt erhvervsskolerne, fordi de har haft en bedre føling med, hvad det er for nogle døre og karrieremuligheder, et svendebrev åbner for. Fritidsjobbene er en fødekæde til en karriere inden for vores fag, siger Leif Wilson Laustsen.

Han mener, at der er opstået for mange barrierer på arbejdsmarkedet, som gør det svært for virksomhederne at finde meningsfuld beskæftigelse til de unge mennesker. 

– Vores medlemmer vil rigtig gerne have de unge ind i deres virksomheder og skabe nogle meningsfulde og trygge jobs. Men det er et problem, hvis vi skærmer de unge for meget med unødvendige regler, så de eksempelvis ikke må betjene en opvaskemaskine. Derfor er det glædeligt, at regeringen nu gerne vil i dialog med arbejdsmarkedets parter i forhold til, hvordan vi kan nedbryde nogle af disse barrierer, der står i vejen for at skabe meningsfulde fritidsjobs til de unge, siger han og fortsætter: 

– Får vi fjernet nogle af de barrierer, er vores medlemmer også klar til at finde de nødvendige jobs, siger Leif Wilson Laustsen.