Nyt fødevareforlig bringer mere dialog og sund fornuft ind i fødevarekontrollen

De små- og mellemstore fødevarevirksomheder kan være meget tilfredse med det nye fødevareforlig, lyder det fra brancheorganisationen FødevareDanmark.

Mindre fodfejl og forglemmelser vil ikke længere per automatik udløse en sur smiley og to opfølgende kontrolbesøg på fødevarevirksomhedens regning. 

Det er en af de markante ændringer i det fødevareforlig, som fødevareminister Jacob Jensen tirsdag fremlagde på vegne af en forligskreds bestående af samtlige partier i Folketinget. 

Fødevareforliget sætter rammen for de næste fire års fødevarekontrol og fødevaresikkerhed, og det er et forlig, som de små og mellemstore fødevarevirksomheder kan være særdeles godt tilfredse med, lyder det fra Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.

– Det er et godt forlig, der i sin helhed er godt for de små og mellemstore fødevarevirksomheder. Jeg hæfter mig særligt ved, at man giver fødevarekontrollanterne mere autonomi i forhold til at vurdere, om et kontrolbesøg er nødvendigt, og at man anmelder kontrollerne og sammenlægger flere kontrolbesøg. Desuden ser vi frem til en mere dialogbaseret tilgang med myndighederne, siger han. 

Behovsorienteret kontrol

Fødevareforliget lægger op til at gøre fødevarekontrollen mere ”risiko- og behovsorienteret samtidigt med, at det samlede kontroltryk på fødevarevirksomhederne skal sænkes”. 

– Det giver fødevarekontrollen større mulighed for at sætte ind der, hvor effekten af kontrollen vil være størst, så vi fortsat sikrer en høj fødevaresikkerhed, samtidig med at alle de mange små- og mellemstore fødevarevirksomheder, der har orden i penalhuset, ikke forstyrres med lige gyldige kontroller, siger Leif Wilson Laustsen og fortsætter: 

– Det er et udtryk for sund fornuft og en stor anerkendelse af de fødevarevirksomheder, der både kan og vil, siger han. 

Mere gennemsigtighed 

Derudover hæfter Leif Wilson Laustsen sig ved, at der med det nye fødevareforlig er et ønske om, at fødevareerhvervene oplever ”stabilitet og gennemsigtighed i gebyrerne”. 

– Vi oplevede før jul at blive præsenteret for en ny betalingsbekendtgørelse, der med en måneds varsel ville få kontrolgebyrerne for cirka 70 mindre slagtehuse til at stige med i gennemsnit 270 procent. Det er forhåbentlig ikke sådan, at vi skal arbejde under det nye fødevareforlig, siger Leif Wilson Laustsen.