Spis din stenbiderrogn med god samvittighed

Den populære og eftertragtede forårsdelikatesse er kommet i mediernes søgelys – og det har desværre resulteret i, at nogle forbrugere fravælger stenbiderrognen. Men det er der absolut ingen grund til. 

Klaus Anker Jensen, formand for Danmarks Fiskehandlere fortæller, at forbrugerne sagtens kan føle sig trygge ved at købe (og nyde) den stenbiderrogn, der i disse uger sælges fra fiskehandlerne. Efter år med faldende fangst i de danske farvande er der desværre ikke meget dansk stenbiderrogn at få, men Klaus Anker Jensen fortæller, at der fra i år er kommet en regulering i forhold til hvor meget den enkelte fisker må fange af stenbidersøer. Der må fanges 40 kg fisk, hvilket giver ca. 8 kg rogn. Derfor kan fiskehandlerne tilbyde dansk stenbiderrogn, men delikatessen suppleres med den islandske af slagsen. Her har fiskeriet været reguleret på fornuftig vis i flere år, og dermed kan de lyserøde rogn nydes med god samvittighed – uanset om de er fra Island eller Danmark. Den islandske rogn har samme kvalitet som den danske. Fiskene fanges hver dag, rognen bliver renset og fragtet til Danmark, hvor den er i butikkerne allerede dagen efter. 

Danmarks Fiskehandlere bakker naturligvis op om en form for regulering af den danske stenbiderbestand, men som den er nu, så giver det ikke særlig meget dansk stenbiderrogn, så derfor mener Klaus Anker Jensen, at der samtidig bør kigges på andre årsager til nedgang i bestanden og ikke kun på overfiskeri. Sælerne i de danske farvande er ifølge Klaus Anker Jensen også en stor årsag til nedgangen i bestanden. Han fortæller, at fiskerne oplever, at 60-70% af deres stenbidere i nettene er spist af sæler. 

Formanden for Danmarks Fiskehandlere afslutter med at forsikre forbrugerne om, at rogn købt hos foreningens medlemmer stammer fra det regulerede fiskeri – og netop derfor kan forbrugerne trygt nyde den dejlige forårsdelikatesse.