Juniormesterlæren kan vende flere års elevtørke for fødevarefagene 

Fødevarefagene har svært ved at tiltrække elever. Det kan den nye folkeskoleaftale være med til at ændre på, lyder vurderingen fra FødevareDanmark.   

Den nye folkeskoleaftale kan være det første store skridt til at få flere elever til at rette blikket mod de job- og karrieremuligheder, der ligger inden for fødevarefagene. 

Sådan lyder det Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark, efter folkeskoleforligskredsen tirsdag blev enige om den største folkeskoleaftale siden folkeskolereformen i 2013.

Aftalen forpligter blandt andet kommunerne til at oprette en såkaldt juniormesterlære i 8. og 9. klasse, hvor eleverne kan tilknyttes en virksomhed eller praktiske undervisningsforløb på en erhvervsuddannelse én til to dage om ugen. 

– En af fødevarebranchens største udfordringer lige nu er, at det er meget, meget svært at få elever nok. Vi har simpelthen været for dårlige til at fortælle eleverne om de fantastiske job- og karrieremuligheder, som åbner sig, når man har færdiggjort en erhvervsuddannelse og står med et svendebrev i hånden, siger Leif Wilson Laustsen og fortsætter: 

– Alt for mange elever har slået en uddannelsesmæssig automatpilot til, når de vælger en gymnasial uddannelse efter grundskolen. De når slet ikke at kigge sig omkring og undersøge deres uddannelsesmæssige muligheder, inden de står med en studentereksamen i hånden, som de ikke aner, hvad de skal bruge til. Med juniormesterlære-ordningen får fødevarefagene en unik mulighed for få nogle måske fremtidige elever ind i butikken og vise dem, hvad vores fag i virkeligheden går ud på, siger Leif Wilson Laustsen.

Vigtigste indsatsområde

Juniormesterlæren træder i kraft fra skoleåret 2025/26, og der er lagt op til, at ordningen skal evalueres efter fem år. 

Det giver ifølge Leif Wilson Laustsen tid til at tilrettelægge et solidt og meningsfuldt undervisningsforløb for eleverne, der kan gøre dem klar til en erhvervsuddannelse efter grundskolen.

– Det her bliver et af de vigtigste strategiske indsatsområder for os i årevis. Der må ikke være én eneste slagtermester i kongeriget, der ikke forstår vigtigheden af, at vi næste år får skabt spændende og meningsfulde elevpladser til alle de grundskoleelever, som har den mindste interesse i at komme ud og snuse til karrieremuligheder, som en erhvervsuddannelse inden for fødevarefagene åbner for. Jeg ser juniormesterlære-ordningen som en reel mulighed for at vende flere års elevtørke, siger Leif Wilson Laustsen.

FødevareDanmark er interesseorganisation for en række fødevarefag – blandt andre Danske Slagtermestre.